Markedskommentar oktober 2024

Betydelig økning i amerikanske langrenter senket aksjemarkedene i oktober, men Oslo Børs var positiv

De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.

I Norden (MSCI Nordic) utviklet aksjer innen teknologi, finans og helse seg sterkest i oktober. Teknologi har vært den sterkeste sektoren over de siste tre månedene. De svakeste sektorene var energi, syklisk konsum og materialer. Innen energi var Equinor ned for måneden etter at markedet tolket kjøp av aksjer i Ørsted som negativt. Q3-rapporten senere i måneden ble imidlertid tolket positivt etter bedre klarhet i fornybarinvesteringene.

Kvartalsrapporteringen for tredje kvartal har startet noe blandet i Norden. Etter at rundt 2/3 av de store selskapene har rapportert, og selv om et flertall av dem har vist en inntjening høyere enn analytikernes forventninger, har det i etterkant i sum vært moderate nedjusteringer av inntjeningsforventningene for inneværende og neste år.

Global total-PMI ventes å ha svekket seg noe til et nivå under 52, som impliserer svak global vekst. Den amerikanske manufacturing ISM falt igjen i oktober til 46,5, under forventning. Kinesiske PMI tall var noe bedre enn ventet i oktober.

I USA kom både KPI og kjerne-KPI inn marginalt høyere enn analytikernes forventninger på 2,4 % og 3,3 % i oktober, mens PCE deflatoren også var noe over Feds forventning på 2,7 %. Etter dobbelt rentekutt i september er det ventet at Fed kutter 25 bp i starten av november. Videre forventning til kutt har kommet ned de siste ukene med ett kutt til i 2024 og 75 bp i 2025.

KPI i Norge overrasket nok en gang på nedsiden med KPI og kjerne-KPI på hhv 3,0 % og 3,1 %. Markedet forventer nå ikke kutt i 2024, men over 1 %-poeng i 2025. Med lønnsinflasjon på rundt 5 % og svak NOK er det sannsynlig at Norges Bank vil fortsette å indikere at styringsrenten vil holdes på samme nivå for en tid fremover.

I EU fortsetter den økonomiske aktiviteten på den svake siden med kjerneinflasjon på 2,7% som er et nivå ECB sier er tilstrekkelig, til tross for å være noe høyere enn 2 %-målet. Dette ledet sentralbanken til å kutte styringsrenten 25 bp videre til 3,25 % i oktober. Markedet venter minst ett kutt til i 2024 og 1 %-poeng i 2025. I Sverige rapporteres kjerne-KPI til 2 %, arbeidsledigheten til 8,6 % og BNP vekst på 0 % som gjør at Riksbanken kuttet videre og ventes å kutte ytterligere 75 bp i 2024.

Lange statsrenter var opp i oktober, spesielt i USA og Norge. Yield-kurvene flatet dermed ytterligere i USA og Norge siste måned. Amerikanske “inflasjonsjusterte” TIPS-renter steg til over 2 %.

I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling. En nedgang i kredittpåslagene bidro utover kupongrenten. Eiendom fortsatte å gjøre det spesielt sterkt også i oktober. Svakeste utvikling hadde shipping. Kredittpåslagene steg noe i Europa og USA i oktober.

Med uro i Midtøsten ble det en volatil måned i olje og gassmarkedene også i oktober. Olje- (brent) og gassprisene (hollandsk 1 måned fremtidig) var marginalt opp totalt sett. Tross at Iran og Israel igjen angrep hverandre så er fortsatt Irans produksjon- og eksportkapasitet intakt. I Kina kom det støttetiltak fra sentralbanken som markedet var usikkert på om var tilstrekkelig for å bringe den økonomiske veksten tilbake på rett kjøl. Basemetallene kobber, aluminium, jernmalm og sink svekket seg noe i oktober. Det samme gjorde matråvarene ris, soyabønner og mais. Lakseprisen var derimot noe opp.

Den norske kronen svekket seg mot euro, dollar og gull i oktober.

Med et tett race mellom Trump og Harris i USA skrives det mye om valget, men ser vi på historien så er vi usikre på om det vil ha mye å si for markedsreaksjonen i etterkant.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar september 2024

    Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK). 

  2. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?

    Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?

    I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.

  3. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar August 2024

    De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.

  4. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Porteføljeposisjonering inn mot en spennende høst

    Den skandinaviske sommerferien ble avløst av et globalt børsfall i starten av august. Dette er bakteppet når våre aksje- og renteforvaltere tar pulsen på det nordiske markedet, og forteller hvordan de har posisjonert porteføljene inn mot høsten. I studio har Albert Collett besøk av renteforvalter Trond Tømmerås og aksjeforvalter Kay-Erik Mamre-Johansen.

  5. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Juli 2024

    Small-cap aksjer gjorde det best i juli. Etter lang tids meravkastning for storselskapene og ‘Magnificent seven’ i USA, var det rotasjon mot andre selskaper i juli. Småselskapsindeksen Russel 2000 steg med hele 10,1 % i juli, mens teknologiindeksen Nasdaq 100 falt med -1,6 %. Man så den samme trenden i Norden hvor MSCI Nordic Small Cap indeksen steg med 2,3 %, mens MSCI Nordic Large Cap indeksen falt med -2,3 % (begge målt i euro).